​Lagar kring vinterdäck

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

Dubbdäck efter den 15 april.

Det är lagligt att köra med dubbdäck mellan den 15 april och 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag. 

Dubbdäck och friktionsdäck.

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot det men det avrådes starkt.

Däck på släpet.

Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Mönsterdjup på vinterdäck.

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. 

Bästa däcken bak.

De däck med mest mönsterdjupet eller dubbutstick bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram, bak och fyrhjulsdrivna bilar.

Vinterdäck för utländska fordon.

Reglerna om vinterdäck omfattar även utländska fordon och gäller vid resa till och från utlandet.

Dubbdäcksförbud på vissa platser i storstäder.

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några av våra större städer. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Undantag från användning av vinterdäck.

Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år.

​Öppettider

Ordinarie öppettider:

Vardagar: 08.00 - 17.00

Lunch: 12.00 - 13.00

Extra öppet V45 - V50 & 13 - 18

Vardagar: 08.00 - 18.00

Lördag: 08.30 - 12.00

★ ★ ★ ★ ★

​5 / 5 stjärnor av 74 recensioner 

på ​Fac​ebook​

​Här hittar du oss

GT Däckservice
Tostarpsvägen 20
24432 Kävlinge
Tlf.: 046736160
CVR: 00000000
gtdackservice@telia.com